Workshops

Rethinking Interaction - CHI 2018

This one-day workshop offers an interdisciplinary forum for researchers interested in challenging the fundamental assumptions that underlie today's graphical user interfaces. We will build upon existing design principles, such as instrumental interaction and co-adaptive systems, to rethink how to create productive human-computer partnerships.

About this workshop

From: 2018-04-22
To: 2018-04-22

We invite position papers for the CHI 2018 Workshop on Rethinking Interaction: From Instrumental Interaction to Human-Computer Partnerships.

Important dates

Submission deadline: Friday, 9 February 2018
Notification: Monday, 26 February 2018
Workshop date: Sunday, 22 April 2018

Introduction

Today’s interactive systems are fraught with limitations and incompatibilities: they lack interoperability and flexibility for end users. This one-day workshop offers an interdisciplinary forum for researchers interested in challenging the fundamental assumptions that underlie today’s graphical user interfaces. We will build upon existing design principles, such as instrumental interaction and co-adaptive systems, to rethink how to create productive human-computer partnerships. We will address three primary challenges:

  • How can we create interactive digital environments that are flexible enough to support appropriation by end users?
  • How can we combine human intelligence with artificial intelligence to optimally benefit human activities rather than simply replace them?
  • How can we help users shift easily across different types of human-computer partnerships, from full user control to full automation?

See the full description for more details.

Submissions

We welcome submission of 3-4 page position papers (excluding references) in the CHI Extended Abstracts Format that describe theoretical frameworks or real-world examples that exceed the limits of current interactive systems. Send submissions by email to mbl@lri.fr.

All papers will be reviewed by program committee members based on their relevance to the workshop and the likelihood of contributing to a lively discussion. At least one author of each accepted paper must attend the workshop and all participants must register for both the workshop and for at least one day of the conference. We will provide a limited number of grants for Ph.D. students to attend the workshop.

Organizers

Michel Beaudouin-Lafon (Université Paris-Sud) mbl@lri.fr
Wendy Mackay (Inria) mackay@lri.fr

Schedule

From: 2018-04-22
To: 2018-04-22

CHI 2018, Montréal, Canada

9:00 - 9:15 Welcome (15 minutes)
The workshop organizers introduce the workshop agenda and goals.

9:15 - 10:15 Keynotes (60 minutes)
Descriptions of theoretical principles.

10:15 - 10:30 Break (15 minutes)

10:30 - 12:30 Presentations (120 minutes)
Participants give short presentations about the interaction design principles that underlie their work.

12:30 - 13:30 Lunch Break (60 minutes)

13:30 - 15:00 Group Activities (90 minutes)
Participants work in groups to compare and contrast different design principles as well as identify gaps and areas requiring future research.

15:00 - 15:30 Break (30 minutes)

15:30 - 16:30 Groups Feedback (60 minutes)
Each group presents their work.

16:30 - 17:00 Wrap-Up (30 minutes)
The workshop will conclude with a group discussion about the outcomes of the day, summarizing the take- away opportunities for future research. Participants will also be encouraged to contribute to the white paper and Interactions magazine article.

Participants